Surykatka
Surykatka (Suricata suricatta) to mały drapieżnik z rodziny łasz o smukłym kształcie ciała o futrze popielatym, pokrytym na grzbiecie ciemnymi, poprzecznymi paskami. Uszy są czarne, ogon żółty z ciemnym końcem.   Występowanie i środowisko Surykatki występują w południowej części Afryki, na terenach suchych i na sawannie.   Tryb życia i zachowanie Prowadzi dzienny tryb życia, lubi wygrzewać się w słońcu. Żyje w koloniach liczących od 10 do 30 osobników. Na terenie, w którym żyje kopie nory. Jeżeli teren jest skalisty, wykorzystuje naturalne szczeliny. Zawsze trzyma się blisko nor, łatwo się płoszy. Wydaje różne dźwięki (ostrzegawcze, alarmowe). Często przebywa w towarzystwie mangusty lisiej, która również tworzy kolonie. Surykatki mają określoną strukturę społeczną. Strażnicy stoją wyprostowani, zwykle na podwyższeniu, strzegąc terytorium.   Morfologia i anatomia Surykatki osiągają do 30 cm długości ciała i ciężar 900 g.   Pożywienie Owady, węże, jaszczurki, drobne ptaki i ssaki, kłącza i korzenie, jaja ptasie i gadzie.   Rozmnażanie Ciąża trwa 11 tygodni. Samice w ciąży spotyka się w listopadzie i w lutym. Rodzą 2-4 młode. Laktacja trwa 7-9 tygodni. Młode są wychowywane przez całe stado. Po roku młode są dojrzałe płciowo. Samice mają do 3 miotów w ciągu roku.   Ochrona i zagrożenia  Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.   Ciekawostki Młode surykatki łatwo oswoić. Są wykorzystywane przez ludzi do tępienia gryzoni.
Lemur Katta
Lemur katta (Lemur catta) to ssak z rodziny lemurowatych. Ma wydłużony pysk, małą w stosunku co wielkości całego ciała głowę. Oczy ma otoczone szarymi włosami. Ma popielate futro na grzbiecie i głowie, na spodzie tułowia nieco jaśniejsze. Ma piękny, długi, puszysty ogon w czarne i białe pierścienie. Występowanie i środowisko Suche, niezalesione tereny Madagaskaru (południowo-zachodnia część). Tryb życia i zachowanie Jest aktywny w dzień, ale koło południa odpoczywa. Występuje w grupach 5-20 osobników. Samce często zmieniają grupy. Trzon grupy stanowią samice. Jedna grupa zajmuje terytorium do 23 ha i dziennie przechodzi 1,3 km. Lemury te wydają pomruki i piski. Pokarm podają do pyska rękami. Morfologia i anatomia Na przedramionach lemur katta ma gruczoły którymi naciera ogon i zaznacza swoje terytorium. Pożywienie Pokarm zwierzęcy i roślinny. Najchętniej jadają owoce i owady. Rozmnażanie Ciąża trwa 134-138 dni. Samica rodzi zazwyczaj 1, czasem 2 młode o masie 50-80 g, które przyczepia się do futra matki na brzuchu, po dwóch tygodniach młode przechodzi na plecy. Matka opiekuje się młodymi przez 6 miesięcy. Dojrzałość płciową młode lemury katta osiągają po 21-30 miesiącach. W wychowaniu uczestniczą różni członkowie stada. Ochrona i zagrożenia NT Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Ciekawostki Lemur katta jest jedynym lemurem prowadzącym naziemny tryb życia. Żyje pośród skał i chroni się w jaskiniach. Pierwowzorem postaci króla Juliana z filmu Madagaskar jest właśnie lemur katta.
Sowa śnieżna
Sowa śnieżna (Bubo scandiacus) to duży ptak o pięknym, białym upierzeniu z ciemnymi plamkami na skrzydłach, dole grzbietu i spodzie. Ma charakterystyczną białą szlarę wokół dzioba. Ma opierzone nogi. Samica jest większa od samca. Samiec jest prawie cały biały, samica jest lekko nakrapiana. Młode samce również.   Występowanie i środowisko Tundra Eurazji i Ameryki Północnej - gniazdowanie, zimuje w Skandynawii, Ameryce Północnej, tajdze, Azji Środkowej, spotykana bardzo rzadko także w Polsce. Gniazduje na terenach wyżej położonych, nierzadko w pobliżu podmokłych terenów.   Tryb życia i zachowanie Poluje w dzień i w nocy. Jest to ptak płochliwy. Jedynie w obronie gniazda samiec może być agresywny. Lot cięższy niż u innych sów.   Pożywienie Głównie gryzonie, ale również ptaki.   Rozmnażanie Samica składa do kilkunastu jaj raz w roku w gnieździe na ziemi. Pisklętami zajmuje się samiec i samica. Gniazdowanie zbiega się z obfitością lemingów i norników. Gdy pokarmu brakuje, sowa ta nie wyprowadza lęgu.   Ochrona i zagrożenia LC Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce znajduje się pod ścisłą ochroną.   Ciekawostki Hedwiga z cyklu powieści J.K. Rowling o Harrym Potterze jest sową śnieżną.